DANIËL DEE

Biografie van dichter Daniël Dee

Daniël Dee is stadsdichter van Rotterdam in de periode 2013/2014.

Daniël Dee (1975) verwierf bekendheid met zijn debuutbundel 3D – schetsjes van onvermogen (uitgeverij Passage, Groningen) en als samensteller van de bloemlezingen Vanuit de lucht, Meesterwerk, Kutgedichten en Klotengedichten (de laatste twee samen met Tsead Bruinja). Zijn gedichten verschenen in diverse literaire tijdschriften (o.a.: Passionate, Het liegend konijn en Krakatau) en meerdere bloemlezingen (o.a.: De Dikke Komrij en Met dat hoofd gebeurt nog eens wat). Hij droeg zijn gedichten voor door heel Nederland en België, onder andere op festivals als de Wintertuin en Lowlands. Dee geeft veelvuldig workshops. Zijn tweede bundel Vierendeel (Uitgeverij De Geus, Breda) werd door het dichterspanel van de poëzieclub verkozen tot Poëzieclubkeuze zomer 2005. In 2007 verscheen bij uitgeverij Passage zijn derde bundel getiteld Koffiedik zingen. Zijn vierde bundel Monsterproof is op 5 maart 2010 verschenen. De bundel is door het Vlaamse tijdschrift Knack uitgeroepen tot beste bundel van 2010. Met de verschijning van de verhalenbundel Vrouwen en ik eerst in 2012 zette Dee zijn eerste stappen als prozaïst. In 2013 verscheen zijn novelle De zondige daad. 2013 was sowieso een productief jaar daar er ook nog de bibliofiele bundels Zo eenzaam als overal en 13  verschenen.
Daniël Dee was samen met Petra Else Jekel de eerste huisdichter op de Rijksuniversiteit Groningen. Daarna was hij huisdichter van het radiostation KinkFM.
Momenteel zit Dee in de dichterspoule van Dit is de Dag op Radio 1, schrijft hij zo nu en dan een gedicht voor een eenzame uitvaart, is hij huisdichter van Theater Walhalla te Katendrecht, werkt hij samen met Karel ten Haaf aan de biografie van Peter Aerts en schrijft hij geregeld een 'miniatuur' op Stadslog.
Daarnaast bezit Dee alle platen van de Fuckups. Voor meer indrukken kijk op Twitter of Facebook.